Terug naar het nieuwsoverzicht

Interparking en Saba bundelen hun krachten om hun positie in de sector van de stedelijke mobiliteit te versterken

16-10-2024

Brussel/Madrid/Amsterdam, 16 oktober 2024 - AG - via zijn vastgoeddochter AG Real Estate - en APG zijn tot een akkoord gekomen met CriteriaCaixa om Saba Infraestructuras te integreren in Interparking. Saba is een Spaanse speler in de sector van openbare parkeergarages, met vestigingen in negen landen. De drie partners worden allemaal aandeelhouder van Interparking Group, dat het hoofdkantoor in Brussel behoudt. Samen blijven ze verder bijdragen aan de ontwikkeling van de stedelijke mobiliteit van morgen en breiden ze het netwerk van elektrische laadvoorzieningen voor elektrische voertuigen verder uit.

Door die samenwerking tussen Interparking en Saba kan Interparking Group profiteren van de sterke punten en synergiën van beide bedrijven en een pan-Europese speler creëren in mobiliteitsoplossingen met een langetermijnvisie. Saba is een gerenommeerde speler in de parkeersector en de nieuwe combinatie zal zich in een ideale positie bevinden om groeikansen te benutten die voortkomen uit nieuwe trends in stedelijke mobiliteit en om meer mogelijkheden te creëren om de stedelijke vervuiling terug te dringen.

In de nieuwe gecombineerde entiteit blijft AG de meerderheids- en controlerende aandeelhouder, naast APG en CriteriaCaixa. In het kader van de transactie zijn AG en APG overeengekomen om extra kapitaal te investeren in de gecombineerde entiteit om toekomstige groei te ondersteunen. De betrokken partijen verwachten een robuuster en geïntegreerd platform te creëren dat in staat zal zijn om zowel state-of-the-art als duurzamere stedelijke mobiliteitsoplossingen te bieden en het bestaande elektrische laadnetwerk verder uit te breiden om de klantervaring nog te verbeteren.

Na de integratie zal Interparking Group meer dan 2.000 parkeergarages exploiteren, met in totaal bijna 800.000 parkeerplaatsen in 16 Europese landen, evenals bijna 8.000 elektrische oplaadpunten. De nieuwe groep behoudt Interparking en Saba als sterke lokale commerciële merken.

Roland Cracco, CEO van Interparking: Met deze operatie slaan Interparking en Saba de handen in elkaar om hun upstream- en downstream-klanten een sterk en kwalitatief Europees parkeerplatform aan te bieden met een langetermijnvisie dat volledig klaar is om de mobiliteits-, intermodaliteits- en milieu-uitdagingen van de toekomst met succes aan te gaan.”

Heidi Delobelle, CEO van AG: "AG beheert en belegt de premie-inkomsten die het van zijn verzekeringsnemers ontvangt met de nodige zorgvuldigheid, door middel van een gediversifieerde beleggingsstrategie, waarbij de nadruk ligt op stabiele prestaties op lange termijn. Op basis van deze strategie is het versterken van de positie van Interparking als Europese exploitant van parkeerfaciliteiten een zeer logische stap."

Serge Fautré, CEO van AG Real Estate en voorzitter van Interparking"Onze Groep werd 22 jaar geleden meerderheidsaandeelhouder van Interparking. We hebben de ontwikkeling van het bedrijf voortdurend ondersteund, samen met de oprichters en meer recent APG Asset Management. Deze deal bevestigt ons vertrouwen in het bedrijf, het management en de sector. Interparking Group zal zich de komende jaren verder ontwikkelen als een echte mobiliteitsspeler die oog heeft voor zijn klanten, de gemeenten waarin hij actief is en de maatschappelijke uitdagingen waarmee hij geconfronteerd wordt."

Arjan Reinders, Head of Infrastructure Europe bij APG: "We zijn verheugd dat we onze betrokkenheid bij Interparking verder kunnen versterken door Interparking en Saba te bundelen tot één Europees topplatform voor parkeren en mobiliteit. We zien de combinatie van Interparking en Saba als de sleutel om onze activa toekomstbestendig te maken, door te investeren in innovatieve technologieën die de toekomst van stedelijke mobiliteit vorm zullen geven en die ervoor zorgen dat onze portefeuille blijft evolueren met de veranderende behoeften van steden en gemeenschappen. Terwijl we dit bedrijf laten groeien, blijven we ervoor zorgen dat onze activa bijdragen aan zowel financieel succes als aan een betere wereld voor toekomstige generaties."

Isidro Fainé, voorzitter van CriteriaCaixa: "Met deze deal zal Saba geïntegreerd worden in een pan-Europese speler op het gebied van parkeermanagement, met de capaciteit om wereldwijd te concurreren en met een industrieel project op de lange termijn. Bovendien stelt de overeenkomst CriteriaCaixa in staat om de Europese industrie in een strategische sector voor de economie, namelijk infrastructuurbeheer voor mobiliteit, te versterken."

Ángel Simón, CEO van CriteriaCaixa: "We zijn zeer blij met deze overeenkomst, die volledig in lijn ligt met het Strategisch Plan van CriteriaCaixa voor 2025-2030. Dit plan richt zich op waardecreatie door de betrokkenheid bij bedrijven in strategische sectoren te versterken en toekomstige industriële ontwikkeling te stimuleren door te investeren in nieuwe sectoren en projecten."

De afronding van deze transactie is onderhevig aan de gangbare voorwaarden, waaronder de goedkeuring door de Europese mededingingsautoriteiten.

Interparking, AG Group en APG werden bijgestaan door BNP Paribas en Jefferies als financieel co-adviseurs en door Linklaters en Freshfields als juridisch adviseurs. CriteriaCaixa en Saba werden bijgestaan door Bank of America als financieel adviseur en Uria Menendez als juridisch adviseur.